AIGÜES D'ARENYS RECUPERA LA MINA DEL CORNELL

Des d’aigües d’Arenys sempre s’ha vetllat per aprofitar el màxim els recursos hídrics que el nostre terme municipal ens nodreix. Actualment disposem en explotació 8 pous, però no tots el podem emprar alhora o disposen de l’aigua amb els criteris de qualitat que ens exigeix el Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya segons el RD 140/2003.

L’any 2019, sorgir la idea de recuperar l’aigua de la Mina del Cornell ( fins llavors inexistent i “abandonada” ), ja que aquesta havia estat la font principal d’aportació del poble el segle passat i no enteníem que s’hagués deixat perdre aquesta valuosa infraestructura hidràulica. Els treballs no eren fàcils, ja que se’n desconeixia el traçat i la localització dels pous. Tampoc sabíem en quin estat la trobaríem i si era viable econòmicament recuperar-la. És aquí on volem fer un agraïment especial a l’Aranyenc Francesc Rodríguez “Quicu”, que desinteressadament ens en va ensenyar el traçat, pous i punt de desviament de les aigües cap a la Riera de Sobirans. En Quico havia treballat com a minaire i havia realitzat el manteniment de la citada mina al llarg de molts anys. Gràcies Quicu.

Un cop vàrem saber el traçat i localitzats els pous, vàrem contractar una empresa especialitzada en la millora de mines i pous, ofici de difícil trobança a dia d’avui, però ho aconseguírem. Seguidament i en dues fases, abril 2019 i març 2020, vàrem poder netejar 320 ml dels 980 ml totals, corresponents al tram que va des del dipòsit del Cornell fins al pou del desviament de les aigües cap a la Riera de Sobirans, situat a Can Colomer. L’actuació definitiva ha estat aquest passat mes d’abril on es va millorar la connexió físico-química de la mina amb el dipòsit, incorporant un cabalímetre, nova tuberia i un aparell clorador d’hipoclorit sòdic per poder tractar l’aigua abans de ser entrada al dipòsit, segons RD140/2003.

La Mina té molts anys d’història i la seva construcció arrenca a finals del segle XIX i s’allarga fins a principis del segle XX. Cal recordar que al poble disposa actualment de moltes mines, segurament fruit que pels vols del 1920, hi havia al municipi fins a 6 empreses que es dedicaven a la construcció i manteniment de mines i pous. Aquesta infraestructura, té una longitud de 980 ml amb inici al dipòsit del Cornell i final a tocar del Parc de Lourdes, a la Riera de Can Mora. En gran part està formada per un calaix de formigó hidràulic en forma de U i parets de totxo massís o bé de sauló, que és el terreny més comú al llarg del traçat. Les dimensions varien segons trams però es manté una base quadrada d’amplada constant de 50 cm i una alçada d’entre 120 i 150 cm amb part superior de volta sobre el propi terreny natural.

Arenys de munt torna ha beneficiar-se de l’aigua que genera la Mina del Cornell o Cornei com diuen els vilatans del poble d’Arenys de Munt, agraïnt a tots aquells arenyencs i arenyenques que la van construir i mantenir amb unes condicions molt dures de treball i d’esforç.

Sempre que els aqüífers del Montnegre, la climatologia i les qualitats químiques de l’aigua ho permetin, podrem disposar d’aquest recurs tan vital per la nostra existència, que a més a més ens farà estalviar en la compra d’aigua al Consell Comarcal i dedicar aquests recursos a millorar altres punts de la xarxa que reclamen intervencions.

Dimarts, 22 Setembre, 2020 - 11:48
Error al visualitzar la imatge